Gudstjeneste i unges eget sprog



Konfirmander tolkede kongers rejse mod Betlehem. Aftenen var et højdepunkt, hvor mange tråde blev samlet til en fælles begivenhed. Otte hold konfirmander havde på forhånd arbejdet med teksten i billedfremstilling, bønner og fortolkende refleksioner. Materialet dannede grundlag for forløbet og indholdet. En tidligere konfirmand komponerede elektronisk musik til en række af deres farverige og fantasifulde kunstværker. Det afdæmpede lys i kirkerummet med stjernebilleder, tankevækkende ord, sang og musik dannede en stemningsfuld ramme om de unges egne bidrag og tanker om kristendommen. Præster fra forskellige sogne var ”talerør” og læste de unges prædikener og bønner.

Videoklip. Kunstværker af konfirmander. Musikkomposition: Simon O. "Rejsen mod stjernen"



Nedenfor gives eksempler fra de tekster, som konfirmanderne selv har skrevet til begivenheden:

Fortællingen om de hellige tre konger er en vigtig start på kristendommen. Det er en ny begyndelse for alle, som kan betyde noget for os i dag. Den giver os noget at tro på. Og den fortæller os, at der er et lys vi kan følge i mørket, sådan som kongerne gjorde. De fulgte den lysende stjerne frem til stalden i Betlehem. Hvis vi mennesker lever i en mørk tid, skal vi fokusere på det gode og det positive – og se fremad. Hvis den historie ikke fandtes, ville vi nok have troet på noget andet end Jesus. Men han giver os et mål i livet, så vi altid har noget at kæmpe for. Ellers kan man godt gå i stå og slet ikke udvikle sig.



Livet er en rejse, hvor vi møder både lys og mørke. Vi har svære tider, men Gud kan hjælpe os, hvis vi virkelig tror på det. De hellige tre konger fulgte en drøm, da de så den nye stjerne på himlen. De nåede målet, da de fandt frem til Jesusbarnet. Og de fik en tro for resten af livet.  
Jeg tror på at alle mennesker har en drøm. Et håb om at blive til noget. Trods vores alder, personlighed og miljø har vi alle en tro. Mange drømmer om at blive til noget, der beskytter os – som et tag for regnen og vægge for vinden. Der er også mange, der drømmer om at hjælpe eller underholde andre mennesker. Men vigtigst af alt er, at vi bliver til noget, der gør os glade. Det kan være meget forskelligt, hvad der gør os glade. Men vi må huske på, at glæden ikke kun er at opnå sine ambitioner. Bare dette at vi selv er i stand til at trække vejret er grund nok til at være glad og taknemmelig. Som det travle folk vi er, glemmer vi tit at sætte pris på de små ting. F.eks. kan man finde glæde i fortællingen om de hellige tre konger. Det at de smider alt hvad de har i hænderne, fordi de fik øje på en stor lysende stjerne. Vi må huske på, at glæden ikke kun ligger på toppen af bjerget. Den ligger også i rejsen derop. Den hviler på vores drømme og tro.



Kære Gud.
Tak fordi du bragte mig til verden og for al din kærlighed. Jeg er så lykkelig for det liv, jeg har fået. Det er den største gave. Tak for endnu en dag og at du altid er her. Du er lyset, der lyser op i vore hjerter, når der er mørkt. Håber du vil vise mig vejen frem, når jeg er i knibe og har problemer. Led mig og giv hjælp til at vælge det gode. Giv lykke, glæde og mod på livet. Jeg beder om, at du også vil hjælpe andre, som ikke har lys – men som er i mørket.  Alle har på et tidspunkt brug for hjælp. Ingen kan helt klare sig selv. Vis os hen til andre, så vi også bliver lys for hinanden. Hjælp os at behandle andre, som vi selv vil behandles.
Gud – du er vores stjerne på livets veje.  



Solosang ved et medlem af ungdomskoret (Liv) ved Hasseris kirke



Konfirmandrefleksion. De hellige tre konger havde tre værdifulde gaver med til Jesusbarnet. Det får mig til at tænke på hvad der er mest værd i mit liv. Guldet er min familie, røgelse er mine venner og myrraskær er selve livet. Det er gaver, der følger mig hele min tilværelse. Og det er jeg taknemmelig for.
 
Glæde er ikke noget, der bare kommer af sig selv. Man må også arbejde på det ved både at kunne elske sig selv og andre mennesker. Man får en varm fornemmelse af at andre holder af én – og så kommer følelsen af glæde. 
 
Det er en glæde, når vi accepterer hinanden, som vi er. Sådan som Jesus gjorde det. Han ville ikke lave om på folk, men få os til at se på livet med glæde. Derfor skal man passe på ikke at sammenligne sig for meget med andre og tænke: ”Hvorfor kan jeg ikke være ligesom dem”. Der er ikke noget forkert i at være anderledes. Det vigtigste er at du er elsket af nogen. 



Kære Gud.
Nogle gange har jeg svært ved at bede. Giv mig da inspiration til nogle ord. Nogle gange er min bøn et spørgsmål? Hvorfor er verden så besværlig at leve i med kærlighed og det hele. Hvorfor dør folk af sygdomme – og man mister dem man holder af. Der er mange fattige folk i Afrika. Nogle skal dø for vores fred. Hvorfor er verden sådan? Gud, hvem er du? Giv mig et tegn. Beskyt mine nærmeste. Lad din stjerne lyse for os i livet. 



Foto: Poul Erik Jensen

Se flere billeder fra aftenen. Klik her. 
 

Tilbage til forsiden - Nyhedsarkiv